Schooperen of metalliseren

Schooperen ook wel metalliseren genoemd is een behandeling die wordt uitgevoerd na het schoon stralen van het materiaal. Een schoopeerlaag bestaat uit een zink- aluminium legering. Deze zeer goede maar poreuze laag dient als ideale beschermlaag tegen corrosie. Omdat deze laag poreus is kan deze het beste nabehandeld worden met een verfsysteem of poedercoating, de schoopeerlaag kan ook wordt toegepast als eindlaag als deze in een bepaalde laagdikte wordt aangebracht de zinkzouten creëren dan een gesloten laag aan het oppervlak, denk aan thermal spray aluminium dat veel wordt gebruikt in off-shore. De bescherming die de zink- aluminium legering aan het staal biedt is een zogeheten katotische bescherming. Dit omdat de zink- aluminium legering zich opoffert ter bescherming van het staal.

De zinklaag aanbrengen werkt als volgt:

Schooperen: een zinkdraad of poeder komt in een schoopeerapparaat en wordt verhit tot 2500 Celcius. Door deze hitte zal de legering smelten en wordt dan door middel van perslucht op het materiaal geblazen. Op het gestraalde staal zal de legering stollen en is dan gereed voor een organische deklaag.De vraag naar betere duurzame coatings wordt als maar meer. Iedere branch heeft een eigen verfsysteem, maar deze zullen allemaal duurzaam moeten zijn. De schreeuw van een nog duurzamere coating vanuit de offshore sector wordt als maar groter. Hier wordt vaak een aluminium magnesium laag toegepast voor extreme toepassingen i.v.m. het zout water.

Andere methoden om zink aan te brengen zijn:

Koudzink: er wordt een zink epoxie op het materiaal gespoten.

Poedercoaten: er wordt een zinkepoxie op het materiaal gepoederd.

Maximale afmetingen

Bij Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. bestaat de mogelijkheid om grote objecten te behandelen. Schooperen of metalliseren kan tot de volgende specificaties:

Voor grote objecten is het ook mogelijk om deze op locatie te conserveren.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Schooperen of metalliseren, Links geschoopeerd, rechts gestraaldSchooperen of metalliseren, Diverse buizen geschoopeerd gereed voor een verdere behandelingSchooperen of metalliseren, Schoopeer cabineSchooperen of metalliseren, Schooperen van een tankSchooperen of metalliseren, SchooperenSchooperen of metalliseren, Schooperen van een sloepSchooperen of metalliseren, SchooperenSchooperen of metalliseren, USA tank geschoopeerd klaar voor poedercoaten