Dodemansknop volgens Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V.

Vraag aan een straler wat de grootste ergernis is van het stralen, dan zal hij in 99 van de 100 gevallen zeggen de dodemansknop en bediening. De dodemansknop is in de voorgaande jaren altijd een kwelgeest geweest voor zowel straler als technische dienst van het desbetreffende bedrijf.

Om een straalslang met dodemansknop te maken, waarbij een kabel over de slang loopt is een arbeidsintensief gebeuren. Tijdens de straalwerkzaamheden blijft de kabel overal achterhangen. De kabel moet dan steeds weer gerepareerd worden.

Door een idee van Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. in Helmond in de regio van Eindhoven, Noord Brabant, is dit nu echter verleden tijd. Hier is een systeem bedacht waarmee er geen kabel of luchtslang over de straalslang loopt. Tevens kan met een afstandsbediening (een klein knoppenkastje) zowel lucht- als grittoevoer apart worden bediend.

Dit kastje dragen de stralers bij zich in de straaloverall. Daarmee wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om na het stralen direct het gestraalde materiaal zuiver te blazen, door middel van een druk op de knop.

In de ogen van Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. is dit de beste oplossing voor de dodemansknop. Op de nieuwe straalslang zijn alle soorten electrische dodemansknoppen toepasbaar. Elk straalbedrijf kan dus hun eigen systeem toepassen.

In dit nieuwe systeem kan ook een vertragingstijd worden ingesteld zodat het mogelijk is van hand te wisselen tijdens het stralen.

Het systeem kan ook werken zonder radiografische afstandsbediening.

Dodemansknop, Nieuwe dodemansknop zonder kabel of luchtslangen over de straalslang Dodemansknop, Nieuwe dodemansknop zonder kabel of luchtslangen over de straalslang