Poedercoaten bij Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V.

Poedercoaten wordt in toenemende mate toegepast om objecten te conserveren. De apparatuur, die hiervoor beschikbaar is, wordt steeds groter. Bij Meulendijks zijn we er in geslaagd om poedercoaten toe te passen op extreem dikke materialen en grote objecten. Het is daarom dat wij ook veel landbouwmateriaal en landbouwgereedschap opknappen door middel van spuiten of poedercoaten maar ook voor het poedercoaten van kleine producten kunt u bij ons terecht. 

Poedercoaten per onderwerp

Waarom poedercoaten in plaats van natlakken

Er zijn steeds minder technische redenen waarom poedercoaten niet op ruimere schaal zou worden toegepast. In een toenemend aantal gevallen ziet men dit ook in de praktijk gebracht. Voorbeelden zijn het poedercoaten van zware onderdelen zoals balkonhekken, brandtrappen, dakconstructies, tot complete speadersystemen en mesttanks.

De kosten van poedercoaten zijn vergelijkbaar met die van verf spuiten of natlakken, echter is het veel sneller, sterker, slijtvaster en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijker. Poedercoaten is mogelijk in elke gewenste RAL-kleur. Bij grote hoeveelheden is het daarnaast ook mogelijk om een eigen kleur te laten produceren.

Aangezien Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. een van de pioniers is op het gebied van poedercoaten in Nederland, beschikken zij over een grote kennis betreffende deze conserveringsmethode. Dankzij deze kennis en de aanzienlijke afmeting van de poedercoatinstallatie (met 160 m3 een van de grootste van Nederland) zijn we in staat allerhande objecten te behandelen.

Tevens hebben we een geheel nieuwe techniek ontwikkelt waarbij het mogelijk is om een "poedercoat painting" te maken. Een andere naam hiervoor is art-coat en dit is ook terug te vinden op onze website.

Poedercoat techniek

Elektrostatisch poedercoaten

Elektrostatisch poedercoaten

Er zijn verscheidene technieken bekend om vanuit de poedertoestand een gesloten organische deklaag op een ondergrond aan te brengen.

Bij elektrostatisch poedercoaten, momenteel verreweg de belangrijkste methode, wordt poeder pneumatisch (door middel van luchtdruk) naar het spuitpistool getransporteerd, waar het op diverse manieren door een hoge elektrische spanning kan worden opgeladen.

Voor het opladen van de poeder kan er gebruik worden gemaakt van een hoogspanningsapparaat dat verbonden is met het pistool. Ook kan het zo zijn dat het hoogspanningsapparaat is opgenomen in het poederpistool. Dit noemt met een ‘corona-oplading’. Een andere manier om de poeder op te laden is door middel van wrijvingsspanning, dan wordt de poeder opgeladen door wrijving die in het poederpistool wordt opgewekt. Dit noemt men een ‘tribo-oplading’.

Door het verschil in statische lading van het object en poeder, wordt het poeder door het object aangetrokken en blijft dit plakken tot het object de oven ingaat. In de oven vloeit het poeder uit waardoor er een uniforme dekking wordt bereikt.

Poedercoatlakken

Poedercoatlakken

Er zijn verschillende poedercoatlakken, de twee meest voorkomende zijn epoxy- en polyesterpoedercoatings.

Bij ons wordt de epoxypoedercoating als primer gebruikt omdat dit de beste hechting en corrosieweerstand geeft. Echter heeft deze poedercoatlak het nadeel dat het niet UV bestendig is en dof wordt als het in de zon staat. Daarom wordt er meestal een polyesterpoedercoatlak over deze epoxy aangebracht die wel UV bestendig is.

Er zijn ook poeders die bijvoorbeeld 40% epoxy en 60% polyester bevatten, echter is de kwaliteit van deze coating slecht, en wordt daarom niet door ons gebruikt.

Hieronder een voorbeeld van een complete poedercoatinstallatie met terugwinning. Dit houdt in dat alle poeder die naast het product wordt gespoten, weer wordt opgevangen gefilterd en opnieuw gebruikt waardoor er zo min mogelijk materiaal wordt verspild.

Stralen

Het kan nodig zijn om het object voor te bereiden voor het poedercoat proces. Dit als het oppervlak bijvoorbeeld (deels) bedekt is met oude laklagen of corrosie. Afhankelijk van het materiaal kan dan worden beslist om het object te stralen. Bij Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. kunnen wij o.a. RVS grittal stralen, edelcorund stralen en glasparelstralen.

Poedercoaten, Onderdelen motorblok gepoedercoatPoedercoaten, Onderdelen rioolzuigwagen, 3 lagen incl. blanke lak gepoedercoatPoedercoaten, Motorframe gepoedercoatPoedercoaten, Aluminium gevel, gestraald, 2 laags gepoedercoat. 5 bij 5 meter